|

Halloween Trivia Questions and Answers

Sharing is caring!

Looking for a spooktacular way to add some fun to your Halloween celebration? Whether you’re hosting a party, planning a family game night, or just want to challenge your friends, Halloween trivia is always a boo-tiful idea!

I’ve put together a bunch of Halloween-themed trivia questions and answers that are great for kids, teens, and grown-ups too. Some are easy, some are sneaky, and all of them are meant to bring out the giggles and gasps. Let’s test your Halloween knowledge, how much do you really know about the creepiest holiday of the year?

Classic Halloween Trivia Questions

1. What vegetable was originally used to make jack-o’-lanterns?
Answer: Turnips!
Before pumpkins stole the show, people in Ireland and Scotland carved spooky faces into turnips!

2. What does the word “Halloween” mean?
Answer: “Hallowed Evening” or “Holy Evening”
It comes from “All Hallows’ Eve,” the night before All Saints’ Day.

3. Which country is believed to be the birthplace of Halloween?
Answer: Ireland!
Halloween started as the ancient Celtic festival of Samhain.

4. What colors are traditionally associated with Halloween?
Answer: Orange and black.
Orange represents the harvest, and black symbolizes death and mystery. Oooo spooky!

5. On what date is Halloween celebrated?
Answer: October 31st.
You knew that one, right?

Turnips on orange background, with trivia overlay

Funny Halloween Trivia

6. What is a group of witches called?
Answer: A coven.
Sounds fancy and a little bit scary!

7. Why do ghosts like to ride in elevators?
Answer: Because it raises their spirits!
Okay, okay… cheesy but classic.

8. What kind of monster loves to disco?
Answer: The boogieman!

9. What do you get when you cross a vampire with a snowman?
Answer: Frostbite!
Poor guy never saw it coming.

10. What room does a ghost not need?
Answer: A living room!
Because… you know… they’re not living.

Witchy and Wizard-y Trivia

11. What do witches ride on?
Answer: Broomsticks!

12. What’s the name of the school Harry Potter goes to?
Answer: Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
Bonus points if you know what house you’d be in!

13. What potion is known as “Liquid Luck” in Harry Potter?
Answer: Felix Felicis.
A drop of that, and your Halloween costume will definitely win the contest!

14. What do witches use to see the future?
Answer: A crystal ball.
Or sometimes tea leaves, but let’s be real, crystal balls look way cooler.

15. What does a witch call her pet cat?
Answer: A familiar.
Spooky little sidekick!

Illustration of a witch with her cat, with trivia overlay

Candy & Treats Trivia

16. What is the most popular Halloween candy in the U.S.?
Answer: Reese’s Peanut Butter Cups!
Chocolate + peanut butter = magic.

17. What candy was originally called “Chicken Feed”?
Answer: Candy corn!
And now people either love it or love to hate it.

18. How many pounds of candy corn are produced each year?
Answer: Around 35 million pounds!
That’s enough to build a candy castle.

19. What color is the top of a traditional candy corn piece?
Answer: White.
Then orange, then yellow!

20. What candy was voted worst Halloween treat?
Answer: Circus peanuts.
Sorry, marshmallowy peanut-shaped things. You had your time.

Spooky Creatures Trivia

21. What animal is considered a symbol of Halloween and bad luck?
Answer: Black cats.
Though we all know they’re just misunderstood cuties.

22. What creature transforms during a full moon?
Answer: A werewolf!
Hair today, gone tomorrow.

23. What do you call a vampire’s home?
Answer: A coffin.

24. What do mummies wrap themselves in?
Answer: Bandages or linen.
No toilet paper, please, save that for pranks.

25. What creature is known to rise from the dead and eat brains?
Answer: Zombies!

Illustration of a werewolf with trivia overlay

Haunted Places Trivia

26. What famous haunted house is in Amityville, New York?
Answer: The Amityville Horror House.
Yikes. Not exactly a dream home.

27. What hotel inspired Stephen King’s “The Shining”?
Answer: The Stanley Hotel.

28. Where is the Winchester Mystery House located?
Answer: San Jose, California.
With staircases that lead to nowhere, it’s a maze of mystery!

29. Which city hosts one of the biggest Halloween parades in the U.S.?
Answer: New York City!
The Village Halloween Parade is full of wild costumes and spooky vibes.

30. What island is known as the “Island of the Dolls”?
Answer: Isla de las Muñecas, in Mexico.
Creepy dolls hanging from trees? Nooo thank you.

History & Culture Trivia

31. What ancient festival is considered the origin of Halloween?
Answer: Samhain.
Celebrated by the Celts, it marked the end of harvest and start of the dark season.

32. What do people light to guide spirits on Halloween night?
Answer: Jack-o’-lanterns.
The glowing faces are meant to ward off evil.

33. What does bobbing for apples symbolize?
Answer: Love and fortune-telling.
In the old days, girls would try to bite an apple to find out who they’d marry!

34. In Mexico, what holiday is celebrated around the same time as Halloween?
Answer: Día de los Muertos (Day of the Dead).
It’s a colorful, beautiful celebration of loved ones who have passed.

35. What U.S. state produces the most pumpkins?
Answer: Illinois!
Pumpkin central, y’all!

Trick-or-Treat Trivia

36. What was the original name for trick-or-treating?
Answer: Guising or souling.
Kids used to dress up and go door to door singing or praying for the dead in exchange for food.

37. What do kids say when they go door to door on Halloween?
Answer: Trick or treat!

38. What day of the week was Halloween in 2023?
Answer: Tuesday.
Planning your costume around a school night, always tricky!

39. What’s the most popular Halloween costume of all time?
Answer: A witch!
They never go out of style.

40. How old is too old to trick-or-treat?
Answer: Trick question, it’s never too old if you still love it!
(Okay maybe don’t push your luck after 18, but you do you.)

Woman in witch costume, with trivia overlay

Rapid Fire Halloween Trivia (just for fun!)

41. Do bats suck blood?
Answer: Only the vampire bat does! The rest are just chill fruit lovers.

42. Can owls turn their heads all the way around?
Answer: Not quite, but almost! About 270 degrees.

43. What was Frankenstein’s monster’s name?
Answer: He didn’t have one! Frankenstein was the doctor.

44. Who sings “This is Halloween” in The Nightmare Before Christmas?
Answer: The citizens of Halloween Town.

45. What are you most likely to see in a Halloween graveyard scene?
Answer: Tombstones, skeletons, and fog machines!

Easy Halloween Trivia for Kids

46. What is the most common color of a pumpkin?
Answer: Orange!

47. What do you call a friendly ghost?
Answer: Casper!

48. What do people carve faces into at Halloween?
Answer: Pumpkins!
Say hello to your jack-o’-lantern pal!

49. What do witches fly on?
Answer: Broomsticks!

50. What’s the spooky holiday that happens on October 31st?
Answer: Halloween!
Best night of the year for candy and costumes!

Hard Halloween Trivia Questions and Answers

51. What phobia do you have if you suffer from a fear of Halloween?
Answer: Samhainophobia
It comes from Samhain, the ancient Celtic festival that Halloween came from!

52. In which U.S. state is it illegal to dress up like a priest or nun on Halloween?
Answer: Alabama
Yup, it’s against the law there! Costume rules, y’all.

53. What is the name of Dracula’s sidekick?
Answer: Renfield
He’s the creepy little helper who eats bugs. Eek.

54. What famous magician died on Halloween?
Answer: Harry Houdini
He passed away on October 31, 1926. Talk about spooky timing.

55. What does the “B” in the Halloween candy brand Brach’s stand for?
Answer: Emil J. Brach
He started the company in 1904, thanks for the candy, Emil!

56. What U.S. city was the first to officially hold a Halloween celebration?
Answer: Anoka, Minnesota
They’ve called themselves the “Halloween Capital of the World” since the 1920s.

57. In what century did people start wearing costumes for Halloween?
Answer: The 16th century
Back then, it was mostly to disguise themselves from ghosts!

58. What’s the name of the demon who possesses Regan in The Exorcist?
Answer: Pazuzu
Yep, this one’s for the horror movie buffs.

59. What popular TV show has an annual “Treehouse of Horror” Halloween episode?
Answer: The Simpsons
They’ve been doing it since 1990!

60. What Roman goddess is often associated with apples and may have inspired bobbing for apples?
Answer: Pomona
She was the goddess of fruit and trees. Apple bobbing came from her festival!

61. What horror film was the first to be nominated for a Best Picture Oscar?
Answer: The Exorcist (1973)
It scared people and impressed the Academy!

62. In medieval Europe, what did people believe black cats could do?
Answer: Change into witches or demons
Poor kitties just wanted to live their best spooky life!

63. In Hocus Pocus, what’s the name of the magical book that belongs to Winifred Sanderson?
Answer: Book (just “Book!”)
It has one creepy eye and obeys only her. Classic Winifred.

Old photo of Harry Houdini about to perform magic, with trivia overlay

Halloween trivia is such a fun way to get everyone laughing, learning, and maybe even a little spooked! You can use these questions at your next Halloween party, school event, or even around the dinner table in October.

Want to make it even more fun?

  • Hand out candy for correct answers!
  • Add spooky background music while you play.
  • Make teams and let kids vs adults battle it out!

No matter how you use it, this Halloween trivia is sure to be a hit. Happy haunting, friends!

Sharing is caring!

Similar Posts